Putovanjem do dobrog zalogaja....

JUGOISTOČNA SRBIJA – PAPRIKA

Za kuhinju jugoistočne Srbije sa najviše prava može se reći da nosi epitet tipične balkanske kuhinje, kako zbog uticaja drugih balkanskih naroda tako i zbog obilne upotrebe sočnog povrća, pre svega paprika, koje u ovom kraju uspevaju. Paprika predstavlja jednu od najznačajnijih povrtarskih kultura u Srbiji, a najpoznatiji proizvod od paprika u Srbiji je čuveni ajvar.

Ono čime paprika obiluje, jesu vitamini i minerali, a interesantan je podatak da sadrži čak četiri puta više vitamina C od pomorandže. Od minerala je najzastupljeniji kalijum, međutim zamrzavanjem paprika gubi ovaj dragoceni mineral.

Lekovita svojstva

- Alkaloid kapsaicin, kojeg najviše ima u unutrašnjosti ploda, oko semenki podstiče lučenje važnih enzima, neophodnih za dobro varenje

- Njen sastojak citrin utiče na propustljivost kapilara i čini ih elastičnijim

- Podstiče i lučenje probavnih sokova, i tako otvara apetit i poboljšava probavu

- U paprici ima oko 20 različitih karotenoida, koji su prirodni antioksidansi i imaju važnu ulogu u zaštiti zdravlja

- Pomaže i kod zubobolje, bolova u zglobovima, bronhitisa, astme... U sredstvima za masažu opušta mišiće, a kao oblog - smanjuje bolove.


ZAPADNA SRBIJA - KAJMAK

Jedan od osnovnih sastojaka velikog broja specijaliteta tradicionalne srpske kuhinje je kajmak, kremasti mlečni proizvod koji se tradicionalno proizvodi u brdskim predelima zemlje. Najcenjeniji je onaj iz Zapadne Srbije. Kajmak se dobija odvajanjem masnog sloja sa skuvanog i rashlađenog mleka. Sazrevanje kajmaka traje nekoliko dana. Ovaj ukusan proizvod sadrži i do 60% masnoće i gurmanima je neizostavan deo obroka.


CENTRALNA SRBIJA – ŠLJIVA

Iako potiče iz Azije, pesma kaže – Srbija je zemlja međ šljivama! Danas se u svetu uzgaja preko 2000 vrsta šljiva, a u Srbiji najsočnije i najslađe rađaju u njenoj centralnoj regiji.

Šljiva ima najviše beta – karotena, vitamina C, folne kiseline ali i obilje minerala. Usled velike količine pektina šljiva je blagotvorna kod sniženja holesterola u krvi i regulisanja zatvora. Takođe, sadrži sorbitol – šećerni alkohol koji se koristi kao zamena za šećer u proizvodnji slatkih dijetetskih proizvoda namenjenih dijabetičarima.

Šljiva je retko voće koje je i osušeno prava riznica zdravlja. Jedan od najstarijih kineskih lekova napravljen je od suve šljive i on ublažava simptome mučnine , groznice i kašlja. Izvor su kalijuma koji štiti kardiovaskularni sistem. Preporuka je da suve šljive dodate žitaricama i tako pripremite zdrav doručak.

Šljiva u službi lepote - maska za suvu kožu

Nekoliko krupnih zrelih šljiva oljuštite i umutite u glatku masu. Dodajte kašičicu meda i gline tako da se napravi lepa kaša i dodajte kašičicu pavlake. Namažite masku na čistu kožu i ostavite je da stoji 30 minuta. Glinu uvek mešajte drvenom kašičicom.


VOJVODINA – KUPUS

Kupus spada u najstarije gajene biljke. Gajili su ga stari narodi u Sredozemlju – Grci i Rimljani. Po površini koje zauzima u našoj zemlji, ovom povrću pripada jedno od prvih mesta, jer uspeva i u ravničarskim i brdsko-planinskim područjima. U Srbiji se kupus najviše gaji u Vojvodini, tačnije u mestu Futog, nadomak Novog Sada.

Svež kupus ima izuzetnu hranljivu vrednost, dok u isto vreme sadrži nizak nivo masti i kalorija (samo 25 cal/100g). Jedinjenja kojih u obilju ima u kupusu, poput indol-3-karbinola, luteina, zeoksantina, sulforafana, moćni su antioksidanti. Međutim, treba izbegavati termičku obradu ovog povrća jer se njegovim kuvanjem uništavaju enzimi i time narušava prirodna ravnoteža vitamina, minerala i vlakana.

Lečenje gojaznosti

Kupus se smatra odličnim lekom protiv gojaznosti. Istraživanje je pokazalo da kupus sadrži vinsku kiselinu, koja sprečava pretvaranje šećera i ostalih ugljenih hidrata u masti. Zamena jednog obroka dnevno salatom od kupusa odličan je način da se smanji telesna težina.

 

Mercator Premium, Masarikova 5, Palata Beograđanka, Beograd | 011 3333 614
| By headmade.rs